Lowcarb diéta – tényleg segíthet a fogyásban?

lowcarb diéta

Aki volt már huzamosabb ideig diétán, az szinte biztosan hallott már a lowcarb étrendről, de még nem biztos, hogy belevágott. Ennek az az oka, hogy temérdek kérdés felmerül vele kapcsolatosan. Tényleg lesz eredménye? Hosszú távon nem jönnek vissza a ledolgozott kilók? Ha te is gondolkozol rajta, akkor első körben érdemes átfutnod ezt a bejegyzést.
Bár a lowcarb diéta elsődleges célja sokaknál a fogyás, a helyzet az, hogy bizonyos ételek, amelyekhez így hozzájutunk más szuper előnyöket is biztosítanak az ember számára. Ilyen például az, hogy csökken a cukorbetegség kialakulásának veszélye, valamint az anyagcsere is jelentősen javulhat. A közhiedelemmel ellentétben az alacsony szénhidráttartalmú ételeknek nem kell unalmasaknak lenniük. Kis utánajárással te is temérdek változatos ételre lelhetsz, amelyekben nincs sok szénhidrát, mégis elképesztően finomak. De mégis milyenek a lowcarb diéta tipikus ételei?

Az ebbe a kategóriába tartozó ételek általában olyanok, amelyeknek nagy a fehérjetartalma: ilyen többek között a hús, a hal, tojás és bizonyos zöldségek is. A különféle gabonafélék, hüvelyesek, kenyerek, tészták, sőt a szigorúbb étrendeknél még a gyümölcsök is kizárásra szoktak kerülni, valamint természetesen az édességek nagy részét is el kell felejteni. Aki nem akarja túl szigorúan venni az egészet, az nyugodtan fogyaszthat gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű tésztákat illetve könnyed lowcarb édességeket.
A szénhidrátbevitel limitálása rövidtávon látványos eredményeket hozhat, viszont az illetőnek el kell köteleznie magát hosszú távon arra, hogy változtat az étkezési szokásain, máskülönben könnyedén visszatérhet a kiindulási pontra. Ha azonban sikerül folyamatosan betartania az alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztását, akkor nem csak fogyni fog, de megszűnhetnek olyan problémák is, mint az emésztési gondok, magas vérnyomás, végül de nem utolsó sorban pedig a szív- és érrendszeri problémák is megelőzhetőek. Mivel emberenként változó lehet, hogy bele lehet-e vágni egy ilyen diétába, ezért első körben mindenképpen érdemes egyeztetni erről egy orvossal. Egészséges lowcarb receptekért látogass el a Low Carb LAB weboldalra.